WEB 2.0 Markedsføring og Markedsføring via Sosiale Medier

Web 2.0 er beskrevet som en ny internett-trend. Web 2.0 består av sosiale nettsteder, blogger, sosiale bokmerker, pressemeldinger, wikier, forumer og en rekke andre databehandlingsplattformer.

Den største forskjellen mellom Web 2.0 markedsføring og tradisjonelle annonseringsmetoder er at tradisjonell annonsering er basert på bruk av virkemidler som forsøker å tvinge frem en kjøpsbeslutning. Web 2.0 er basert på autentisk, reelt innhold som brukes for å lokke frem samtaler og kjøpsbeslutninger på en slik måte at det får kunden til å trekke sine egne konklusjoner.

Hvis du hadde begynt å blande inn Web 2.0-teknikker i din forretningsmodell, sammen med noe betalt annonsering, ville du skapt en snøballeffekt. Du ville da begynt å se flere gode resultater i søkemotorene (i og med at de sosiale "profilsidene" også vil begynne å rangere, i tillegg til nettsiden din) og du vil også generere masse "leads" via jungeltelegrafen. Så lenge du, på en jevnlig basis, hadde tilført innhold av verdi ville dette hele tiden fått din bedrift til å fortsette å vokse.

Det er her vi kommer inn i bildet slik at du kan tenke på driften av ditt selskapet, og vi tar oss av internett markedsføringen.

- - - -

Web 2.0″er et begrep som dukket opp i 2003, og som brukes for å karakterisere det nye nettet. Web 2.0 har endel karakteristiske trekk:

Nettet er ikke lengre bare er informasjon, men vel så mye samarbeid og kommunikasjon mellom brukerne

Brukerne lager innhold (som på YouTube og Flickr)

Brukerne tagger og organiserer innhold

Sosiale nettverk (som Facebook)

Nettet er en plattform der man har både data og applikasjonene som bruker datene

Dette nettstedet er et eksempel på det siste. I starten av internett så lagde man nettsider på en PC i et program som var beregnet for dette. Nå ligger bådepubliseringssystemet og innholdet på nettsiden på en server, og det spiller ingen rolle hvilken plattform man bruker for å publisere innhold. Jeg kan skrive artikler på NRKbeta fra nettleseren på mobilen (om jeg må…)

Web 2.0 innebærer ingen teknisk endring av grunnsteinene i internett. Men det har kommet masse tjenester som er 100% nettbaserte, og hvor brukerne kan samarbeide med hverandre på tvers av landegrenser, kultur og operativsystemer.

Web 3.0

I nerdekretser sier man derfor at ting er “Web 3.0″ om man ser en ny nett-tjeneste som er fantastisk bra. Og uttrykket “Web 3.0″ kommer ganske sikkert til å bli (mis)brukt like mye som “Web 2.0″ etterhvert…

På en konferanse i Seoul nylig, ble Google-sjef Eric Schmidt bedt om å gi sin definisjon av “Web 3.0″:

…Web 3.0 ultimately will be seen as applications that are pieced together.

Her er det Schmidt sa:

Han sier at “Web 2.0 is a marketing term”  men definerer så noen karakteristikker for “Web 3.0″

  • Små applikasjoner som er jobber sammen
  • Dataene som brukes ligger på nettet – “in the cloud”
  • Applikasjonene kan kjøres på alle slags enheter, det være seg datamaskiner eller mobile enheter
  • Applikasjonene er raske og enkle å tilpasse
  • Og de distribueres “viralt”, via mail, IM og sosiale nettverk. Ikke at folk sender selve applikasjonen men at du sender en IM til en kompis og sier “Se, ny kul måte å gjøre blabla på”…